مکان یابی باغ گردو
خوب است بدانید چو ندرختان گردو در عرض جغرافیایی ۳۰-۵۵ درجه شمالی رشد میکنند وکشور ایران هم در مدار جغرافیایی ۲۰-۴۹ درجه شمالی قرار دارد، بیشتر نقاط ایران برای احداث باغ گردو مناسب هستند به جز مناطق جنوبی ایران مانند حاشیه خلیج فارس ودریای عمان که شرایط خوبی برای رشد درخت گردو ندارند. بهترین مکان احداث باغ گردو ارتفاع ۸۰۰ تا ۲۵۰۰ متری از سطح دریا است.
تعیین اقلیم
از جمله دستورالعمل احداث باغ گردو کاشت آن در شرایط آب و هوایی مدیترانه ای است که تابستان معتدل و زمستان سرد داشته باشد. سرمای شدید فصل بهار برای درختان گردو اصلا مناسب نیست و گردوها را میسوزاند. یکی از اصول احداث باغ گردو انتخاب منطقه ای است که سرمای ناگهانی فصل بهار را نداشته باشد.
خاک مناسب احداث باغ گردو
از مهمترین دستورالعمل احداث باغ گردو عدم کاشت در خاک رس است چون در خاک رس رشد خوبی نخواهد داشت. اگر به دنبال محصول مفید و پربازده درختان گردو هستید بهتر است درخت گردو را در خاک نیمه سنگین شنی و رسی لومی یکدست با عمق زیاد حداقل سه متری بکارید. خاک لومی در مقایسه با خاک شنی حاصل خیزتر است چون رطوبت موجود در خاک را به خوبی حفظ میکند. از جمله اصول احداث باغ گردو کاشت آن در خاکی است که شوری ۴ میلی موس بر سانتی متر داشته باشد و پ هاش ۵و ۶ دهم تا ۵ و ۷ دهم مناسب ترین میزان برای رشد درخت گردو است چون در این وضعیت جذب مواد غذایی از آن بهتر انجام می شود.
تامین آب مورد نیاز
یکی از مراحل دیگر احداث باغ گردو تأمین آب مورد نیاز است. درختان گردو بر اساس منطقه ای که گردو در آن کشت میشود بین ۸ تا ۱۰ هزار مترمکعب برای هر هکتار به آب نیاز دارند. در سیستم آبیاری قطره ای ۶ تا ۸ هزار متر مکعب برای آبیاری هر هکتار کافی است.
الگوی کشت
یکی از اصول احداث باغ گردو تهیه الگوی کشت است تا درختان نورگیری کافی برای تولید محصول مرغوب داشته باشند. ایجاد فاصله مناسب میان درختان هم نور دریافت شده درختان را تأمین میکند هم فضای کافی برای ریشه ها قرار میدهد. انواع الگوی های کشت رایج در کشور الگوی مثلثی، لوزی، داربستی، مربعی، ومستطیلی است. نکته ای که نباید هنگام کاشت درختان گردو از یاد ببرید ایجاد فاصله مناسب میان درختان برای عبور و مرور وسایل نقلیه مورد نیاز در مراحل کاشت و برداشت است. اگر فاصله میان درختان مناسب و کافی نیست بهتر است برخی درختان را خشک کنید.
بهترین زمان کاشت درخت گردو
کشاورزان و باغداران عزیزی که قصد احداث باغ گردو دارند باید بدانند بهترین زمان برای کاشت نهال گردو اوایل بهمن تا انتهای اسفند است. البته در مناطق سردسیر بهتر است کاشت نهال را به پایان زمان سرما ویخبندان، یعنی اوایل بهار موکول کنید. لازم است بدانید کاشت نهال گردو در فصل تابستان آن را با کمبود آب شدید مواجه میکند. دقت داشته باشید که پس از خرید نهال گردو بهتر است پیش از جوانه زنی آن را بکارید.
سرمایه لازم برای احداث باغ گردو
کشاورزان و باغداران عزیز می دانند که در طرح های کشاورزی مخصوصاً احداث باغ گردو باید نکات زیادی را مد نظر قرار دهند. یکی از مهم ترین اصول احداث باغ گردو برآورد هزینه احداث است که هر سال با افزایش تورم نرخ ها بالاتر رفته و افزایش پیدا میکند.
دستورالعمل احداث باغ گردو تأمین سرمایه ای معادل ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان است که پس از حدود ده سال به باردهی اقتصادی میرسد. کلیه مراحل احداث باغ گردو از خرید نهال مرغوب گرفته تا کاشت، کود دهی گردو و تغذیه محصول، نیازمند رسیدگی کامل است. اگر زمین زراعی متعلق به خودتان نیست باید به این هزینه ها هزینه اجاره یا خرید زمین و آب را هم اضافه کنید.
لازم به ذکر است که سرمایه اولیه برای احداث باغ گردو در سال های اول چیزی بین ۱۰ تا ۲۰میلیون تومان است و پس از آن برای هر سال به طورمیانگین باید حدود ۵ تا ۱۰ میلیون تومان در سال هزینه کنید. اگر در احداث باغ گردو از نهال گردوی پیوندی استفاده کنید از سال پنجم برداشت محصول آغاز شده و هر سال که به عمردرخت افزوده میشود میزان محصول تولیدی نیز بیشتر خواهد شد.
هر درخت گردو چند کیلو بار می دهد؟
باردهی درخت گردو به سن درخت بستگی دارد. هر چه سن درخت بیشتر باشد میزان محصول و بار آن بیشتر می شود. اوج محصول دهی درخت گردو دهه پنجم و ششم عمر درخت است.
درخت گردو در سال اول از ۱۵ تا ۲۵ سالگی بین ۷ تا ۱۰ کیلوگرم محصول می دهد.
محصول دهی درخت گردو در دهه ۲۰ بین ۱۵ تا ۲۵ کیلوگرم است.
باردهی درخت گردو از دهه ۳۰ تا ۶۰ بین ۲۰ تا ۴۵ کیلوگرم است.
درخت گردوی بالغی که ۶۰ تا ۸۰ سال از عمرش میگذرد از ۱۳ تا ۵۵ کیلوگرم باردهی دارد.
درخت گردویی که از ۸۰ تا ۱۰۰ سال عمر دارد بین ۱۳ تا ۳۲ کیلوگرم است.
به خاطر داشته باشید اگر زمین حاصلخیز و خوبی داشته باشید برداشت محصول درخت گردو از ۱۰ سالگی آغاز می شود.
علت بار ندادن درخت گردو
اگر درخت گردو را به موقع هرس نکنید و آبیاری کافی در مان لازم را انجام ندهید باردهی را به تأخیر می اندازید. از دیگر علت های بار ندادن درخت گردو، بی توجهی به تغذیه درخت و مبارزه نکردن با آفت های آسیب زا است.
فاصله مناسب میان درختان گردو چقدر باشد؟
یکی از دستورالعمل احداث باغ گردو رعایت فاصله میان هر درخت گردو است که از هر طرف باید۱۰ متر باشد، چون این درخت تاج بزرگی دارد و پس از گذشت چند سال شاخ وبرگ درختان گردو در هم تنیده و مزاحم همدیگر می شوند و نیاز به فضای زیادی دارند. بسیاری از کشاورزان برای خالی نبودن فاصله میان درختان گردو، درخت هلو میکارند و پس از به ثمر رسیدن درختان گردو درخت هلو را از میان بر می دارند. برخی کشاورزان از درختان گردوی پاکوتاه به جای درخت هلو میان درختان گردو استفاده میکنند.
هرس کردن درختان گردو
از جمله اصول احداث باغ گردو کاشت درخت گردو به صورت مستطیل و در فواصل ۹ تا ۱۲ متری است که در فاصله ۶ متری میان آنها درختان دیگر غرس می شوند.
پس از ۱۰ تا ۱۱ سال که از احداث باغ گردو و رشد درختان گذشت و شاخه ها به هم نزدیک شدند، اولین عمل تنک کردن انجام شده و درختان کاشته شده خارج می شوند در این مرحله با از میان برداشتن درختان اضافی فاصله درختان گردو به ۹ متر می رسد.
در سال ۱۸ تا ۲۵ احداث باغ گردو برای دومین بار درختان گردو را تنک میکنند و آنچه باقی میماند تنها درختان اصلی است و سایر درختان از داخل ردیف ها خارج شده و فاصله میان هر درخت از ۶ تا ۱۲ متر می رسد.
درآمد احداث باغ گردو چقدر است؟
درآمد احداث باغ گردو را با توجه به میزان برداشت گردو محاسبه میکنند. اگر به طور میانگین از هر هکتار ۳ تن گردو برداشت کنید با محاسبه هر کیلو گردو به قیمت ۱۳۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ از یک هکتار باغ گردو ۳۹۰ میلیون تومان میتوان درآمد داشت.